Leadership Track @ Manuport

Inzetten op leadership skills om zo als operationeel medewerker te ontpoppen tot kwaliteitsvol leider van je team? Dat deden ze bij Manuport. Met Drive HR begeleidden we nieuwe teamleaders in de ontwikkeling in hun nieuwe rol.

Onze co-driver

Manuport Logistics is een Belgisch bedrijf dat actief is in de logistieke sector. Het bedrijf werd opgericht in 1989 en heeft sindsdien een sterke groei doorgemaakt. Vandaag de dag is Manuport Logistics uitgegroeid tot een belangrijke speler op de markt, met vestigingen in verschillende Europese landen, waaronder België, Nederland, Frankrijk, Duitsland en Italië. In België telt de MLP familie een 200-tal medewerkers

 

Manuport Logistics biedt een breed scala aan logistieke diensten aan, waaronder opslag, transport, distributie en douaneafhandeling. Het bedrijf richt zich op verschillende industrieën, waaronder chemie, voeding, retail en automotive.

Onze missie

Bij Manuport Logistics worden de teams geleid door operationele teamleiders die vaak vanuit hun ervaring en expertise in deze rol terechtkomen. Naast hun operationele taken zijn middelste managers verantwoordelijk voor het plannen en verdelen van het werk, met aandacht voor de motivatie van de teamleden, de onderlinge samenwerking en de continuïteit van de kwalitatieve service. Omdat de organisatie een snelgroeiende en hands-on cultuur heeft, is er tot op heden nog geen focus geweest op het geven van concrete soft skill trainingen aan leidinggevenden. In het Leadership Growth @ Manuport Logistics traject zetten we in op het ondersteunen van de teamleiders om sterker te worden in hun huidige en toekomstige rol.

Onze route

In 2019 werden tijdens twee focusgroepen, met telkens 12 leidinggevenden, de competenties die ze belangrijk vinden in leiderschap en hoe ze verder kunnen ontwikkelen bepaald. Ze maakten van de gelegenheid gebruik om in interactie te gaan en ervaringen van de afgelopen maanden met elkaar te delen. Hieruit werden vier ontwikkelingspunten geïdentificeerd: feedback geven en ontvangen, coachende gesprekken voeren, het motiveren van teams (in digitale tijden) en het stellen van grenzen met empathie en assertiviteit.


In 2023 organiseerden we soft skill trainingen rond growth mindset en verbindende communicatie. De teamleiders waren erg enthousiast en gaven aan dat ze de geleerde technieken meteen konden toepassen in hun dagelijks werk, bijvoorbeeld tijdens evaluatiegesprekken met hun medewerkers. De feedback die we kregen op de trainingen was bijzonder positief. 


Zo zei een deelnemer: “Het was weer een moment om eens stil te staan bij jezelf. Ik doe mijn job graag en deze training zal me er zeker bij helpen om hierin verder te groeien.” Een andere deelnemer vond het ‘echt heel leerrijk’, terwijl nog iemand anders het handig vond om uit de cases van collega’s te kunnen leren.


Vanuit Drive HR konden we op een interactieve manier de training geven, met veel voorbeelden naar hun dagdagelijkse bezigheden toe. Dit maakte het voor de doelgroep interessant en werd er aangegeven dat op deze manier de gekregen info ook direct kon omgezet worden naar daden. Kortom, de soft skill trainingen waren een groot succes en we zijn erg trots op deze gepassioneerde en gemotiveerde teamleiders.

De aankomst

Via uitwisseling van hun ervaringen onderling en met de ondersteuning van een ervaren coach zetten ze nog elke dag stappen in de bewustwording en ontwikkeling van hun people skills en voelen ze zich gesterkt in de rol als teamleader.

 

Meer cases.

Kwantitatief onderzoek met een vragenlijst, opgevolgd met kwalitatieve interviews bij ART op de vloer was de basis voor het opstellen van concrete acties, suggesties en prioriteiten op vlak van verbeteren van werkbeleving. ART zette in op R&R, interne communicatie en meer.
Als onderdeel van het Juniorprogramma ging Drive HR aan de slag om de competenties van kandidaten te beoordelen en in kaart te brengen. Op deze manier kozen we samen de beste young potentials!