Een complimentencultuur stimuleren: hoe doe je dat precies?

95% van de Belgische werknemers vindt erkenning krijgen de belangrijkste vereiste in een werkplek. Toch zegt slechts 50% dit effectief te ontvangen. Ontdek hier hoe je een cultuur van erkenning kan stimuleren.

Tip 1: Lead by example

Walk the talk en geef zelf vaker bewust een compliment aan je collega’s. Zodra ze je bezig zien en voelen wat het compliment met hen doet, zijn ze meer geneigd jouw voorbeeld te volgen.

Tip 2: Maak je compliment zo specifiek en persoonlijk mogelijk

Maak er geen plichtsbewuste techniek van die je afhandelt op automatische piloot. Neem een minuutje de tijd om erover na te denken voor je een compliment geeft. Complimenten hebben enkel effect als ze ook echt persoonlijk en gemeend zijn.

Tip 3: Benoem de impact

Met een “dankjewel” of “jij bent geweldig” toon je je appreciatie (en dat is belangrijk!), in een compliment ga je echter nog een stap verder door de impact en meerwaarde te benoemen van hetgene waarvoor je die persoon waardeert.

Tip 4: Link je compliment aan het grotere geheel

Het is een win-win als je het compliment aan het grotere plaatje van de organisatie kan linken. Wanneer je benoemt waarom zijn/haar inspanning zinvol is voor het team en het bedrijf, weet de persoon precies hoe hij/zij op langere termijn meewerkt aan het succes van de organisatie wat leidt tot een grotere return on investment van het compliment.

Tip 5: Geef erkenning in groep

Stimuleer een cultuur van erkenning en waardering door af en toe de tijd te nemen voor een shout-out in de wekelijkse team meeting of een mail uit te sturen om de successen van specifieke collega’s te benadrukken en te vieren. Spoor anderen aan hetzelfde te doen en creëer zo de gewoonte in je team om elkaar een compliment te geven als iemand iets goed doet!

Tip 6: Hou rekening met verschillende persoonlijkheden

Over het algemeen toont onderzoek aan dat mensen graag erkenning in groep krijgen, maar hou zeker in het achterhoofd dat voorkeuren hierin verschillen. Indien iemand niet graag in de spotlight wordt gezet, neem dan de tijd om één op één een compliment te geven of een persoonlijke mail of kaartje te sturen.

Tip 7: Vergeet de mensen achter de schermen niet

Erkenning wordt door 95% van de Belgen beschouwd als de belangrijkste vereiste in een werkomgeving. Hou er als manager dus rekening mee dat iedereen in het team woorden van waardering en appreciatie krijgt. Je hoeft niet steeds te wachten tot indrukwekkende resultaten, soms kan een compliment over een eigenschap of vaardigheid even effectief zijn.

Tip 8: Vier de successen van het team

Maak er de gewoonte van om de team meeting te starten met een “Moment of Glory” of “complimentmoment” waarin teamleden elkaar een specifiek compliment kunnen geven of waarin een teamsucces gedeeld en gevierd wordt. Op die manier oefenen werknemers om elkaar erkenning en complimenten te geven en creëer je een ijzersterke complimentencultuur.

Meer blogs.

In een steeds veranderende arbeidsmarkt is het belangrijk dat werknemers zich voortdurend kunnen ontwikkelen en bijscholen om relevant te blijven in hun vakgebied. Om deze noodzaak aan levenslang leren te ondersteunen, heeft België de Arbeidsdeal geïntroduceerd. Dit initiatief voorziet in een individueel opleidingsrecht voor werknemers in de privésector, voor bedrijven met 10 of meer werknemers.
De zomer is in het land & naar goede traditie plannen organisaties volop een bedrijfs- of team event. 101 mogelijkheden, maar hoe zorg je voor een schot in de roos?